Terima kasih pada anda yg sudi....

Thursday, October 7, 2010

Mini Murtabak

Salam semua...Ni sarapan pagi pada selasa lalu tak sempat nak edit kat blog....bz bz bz .Mini murtabak ni saya buat untuk bekal ke sekolah anak dan juga buat frozen ,time nak makan boleh panaskan dalam microwave.
Resepi buat kulit murtabak ni boleh juga buat roti canai. Resepi ni dari keluarga saya yang peniaga kedai kopi kat kampung.

Resepi untuk kulit

500 g tepung gandum
2 sedu besar susu pekat manis
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1/2 biji telur ayam
1 sudu besar mentega
250 ml air sejuk.

cara -cara
  • Masukkkan semua bahan kecuali air dalam bekas adunan,gaul sebati.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit uli hingga lembut.rehat kan seketika,tutup dengan tuala lembab.
  • Ulikan sekali lagi adunan supaya lembut dan kemudian bahagikan adunan kepada bebola kecil.
  • Salutkan setiap bebola kecil dengan mentega dan boleh masukkan dalam bekas.
Untuk inti
  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • 2 biji telur 
Cara-cara
  1. Untuk inti murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto.Masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil 1 doh bebola kecil dan tebar nipis-nipis , bungkus inti murtabak segiempat. 
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

No comments:

Post a Comment

14 mei.... hari indah buat aku sebagai ibu.

Tarikh 14 mei setiap tahun datang dan berlalu silih berganti Aku bahagia .... Penuh dengan memori indah.... 3 puteri kesayangan pinjama...