Resepi buat kulit murtabak ni boleh juga buat roti canai. Resepi ni dari keluarga saya yang peniaga kedai kopi kat kampung.
Resepi untuk kulit
500 g tepung gandum
2 sedu besar susu pekat manis
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1/2 biji telur ayam
1 sudu besar mentega
250 ml air sejuk.
cara -cara
- Masukkkan semua bahan kecuali air dalam bekas adunan,gaul sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit uli hingga lembut.rehat kan seketika,tutup dengan tuala lembab.
- Ulikan sekali lagi adunan supaya lembut dan kemudian bahagikan adunan kepada bebola kecil.
- Salutkan setiap bebola kecil dengan mentega dan boleh masukkan dalam bekas.
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- 2 biji telur
- Untuk inti murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- ambil 1 doh bebola kecil dan tebar nipis-nipis , bungkus inti murtabak segiempat.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
No comments:
Post a Comment