Recent Posts

Friday, October 15, 2010

Kek span vanila cheese

Kek span vanila saya buat semalam...tak sempat nak hias anak -anak dah nak makan ,sesekali makan yang kosong tanpa icing sedap juga.Nak kan kelainan rasa sikit saya gantikan vanila dengan se cawan krim cheese.Nasib baik menjadi, kot bantat je.Rasa cheese halus tak la rasa muak dengan cheese.

Resepi

bahan -bahan
  • 125 gm tepung kek
  • 15 gm ovalette
  • 125gm gula kastor
  • 5 biji telur (A)
  • 75 gm mentega cair atau minyak masak
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 cawan cream cheese(cair kan sacara double boil.sejukkan) 
cara -cara
  1. Satukan gula ,ovalette, tepung ,serbuk penaik dan telur dalam mangkok adunan (gaul sebati dulu). Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 - 10 minit dengan kelajuan tinggi.
  2. Tuangkan minyak atau mentega cair dan gaulkan dengan senduk hingga sebati
  3. masukkan krim cheese gaul sebati
  4. sediakan tin pembakar bulat berukuran 8 inci.Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 180'c
tip : kek span hendaklah di telangkupkan pada redai supaya ia tidak mendap.

No comments:

Post a Comment