Terima kasih pada anda yg sudi....

Friday, July 29, 2011

Pecah rekod...

Pecah rekod aku hari ni..ni N3 yang kelima.Biasa la kerja orang rajin..hihih. Talam sekonteng ni Masjid Khadijah oder last minit jam 3pm. Kak Tah(ajk masjid) oder nak kuih ni ,jam 6 pm  kena hantar mau nye aku tak kelam kabut...aku faham ...waktu tu..Kak Tah kesibukan (lupa la tu...) menguruskan satu program FOROM PERDANA yang diadakan di laman MASJID KHADIJAH.apa lagi siap je kukus aku masuk je kuih talam tu dalam frezer...alhamdulilah jam 6pm dah boleh potong.....

50 biji karipap

Dulu aku malas sangat buat karipap kulit biasa ni ....kerana bila kita goreng masa nak pusing bagi sama rata masanya amat lah susah....bila dah mengenali si dia zalinzalina aku dah jatuh hati n suka hati je buat karipap ni, Nak petua tu pi umah zalinzalina...ye.

Cuppis untuk DINA...

Add caption
 Cupcake ni oder dari dari DINA.....lewat malam  saya hantar kerumahnya....sorry...harap happy ... tq.

Oder dari kak Ayu Desa Tun Razak...

Puding cendol 2 loyang....
 Terima kasik Kak Ayu......selamat menjamu selera....
Talam Delima 1 loyang

Karipap pusing Frozen...80 biji.

Cerita -ceriti part 2

Gambar-gambar... ni kelas karipap pusing lak....masing -masing semua ada potensi  jadi tokeh kuih.....hehehe...
gelek dek jangan tak gelek...

cikgu pun tak lepaskan peluang tunjuk bakat...

cantikkkk





Cerita -ceriti part 1

sebahagian pelajar...sedang SEMAGAT menyalin nota.



 Kisah ni ..berlaku pada minggu yang sudah..di SEKOLAH MENENGAH PANTAI  DALAM...aku hampir lupa nak letak n3.tiap - tiap hari aku nak update memang la ....timbul segala macam hal.....hehehe...layan....gambar je lah...
elok elok ye dik oiii...

oven tua aku yang banyak berjasa

anak- anak manis...







































bersama cuppis yang dihasilkan....
hasilnya....
 Seronok aku tengok student2 yang begitu teruja belajar mendeko...walaupun pertama kali...dan simple deko..sekurangnye mereka dah tahu membuat cup cake.
hasil keras tangan student...

Monday, July 18, 2011

kelas cake dan cup cake...

Alhamdululah ...semalam ,Ahad 17/7/2011 selesai sudah kelas cup cake dan chocolate cake untuk sesi sebelum bulan Ramadhan .Kelas kali ini bertambah lagi pesertanya....cukup enjoy..




Semua peserta tak sabar untuk menghias cup cake...deko cik kak oi...jangan tak deko....








hasil dari peserta

sweet ....

























doa selamat ...tak sempat nak tulis....apa2 atas kek tu...
Di hari kami dok baking kek ,ber kebetulan hari lahir Ustaz .... salah seorang kaki tangan Masjid Al-Khadijah.Jadi kira rezeki dia,dapat potong kek dan ramai2 mendoakan kesejehteraan beliau....

Thursday, July 14, 2011

Serimuka....

Serimuka ni semalam saya buat....saja tukar2 warna....resepi asal ambil dari blog kak yati C nP ja ya kak yati ...malas tul nak taip......hi3 mintak halal ye...

Lapisan Bawah:
  • 2 cawan pulut
  • 2 1/2 cawan santan cair ( saya guna 1 1/2 cwn je..)
  • sedikit garam
Cara
  1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
  2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
  3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
  4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
  5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan jus pandan + warna hijau
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kastad
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil garam
Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
  2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
  3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
**Utk adunan ni saya masak sebentar di atas api perlahan sehingga berwap sahaja dan tuangkan di atas lapisan pulut tadi. Kukus lagi selama 20 minit dngn api sederhana.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.

Kelas membuat donat berhias di Sekolah Menengah Pantai

Pada 5/7/11 saya dijemput oleh guru dari sekolah Men.Pantai untuk mengajar para pelajar yang mengambil subjek SRT (kalau tak silap le..) resepinye simple je buat donat berhias....seronok dan enjoy bersama anak2 manis ni...



bila time menguli aku juga yang kena ...semua sayang tangan kot melumuih gan tepung
gentel bulat2 ye....
donat tengah berendam
cikgu juga tak melepaskan peluang menghias donat

donat yg siap dihias

Tuesday, July 12, 2011

Bermula dari sini aku mengorak langkah.....

 Bermula dari sini aku mengorak langkah...semoga segala usaha ini diberkati ILAHI dalam membantu mereka yang kurang berkemampuan....
Alhamdulilah hari minggu yang lepas 10/7/2011 selesai sudah 'kelas coklat  pertama, saya kelolakan' dibawah naungan  kesatuan penduduk dan ibu tunggal .

hasil tangan dari peserta
Disebab kan ..kebizian...terlampau sibuk dengan soalan2 dari peserta aku lupa nak tangkap gambo...yang sempat ambik pun sekeping 2 je...itu pun tak berapa clear...al maklum je lah....kemera henpon...

sebahagian dari peserta....

14 mei.... hari indah buat aku sebagai ibu.

Tarikh 14 mei setiap tahun datang dan berlalu silih berganti Aku bahagia .... Penuh dengan memori indah.... 3 puteri kesayangan pinjama...