Recent Posts

Sunday, October 24, 2010

Kek Marble Susu,Ber sos kastad capuccino

Salam hari minggu semua.Hari ni terrr rajin sikit buat kek saja nak makan-makan buat minum petang kalau tak habis boleh sambung untuk makan esok dan esok...atau bagi la jiran sebelah rumah merasa sikit dah la bau semerbak....kalau dok rumah flat lagi la usah dikata merebak sakan la..Resepi ni saya ambil kat blog paling popular....sape lagi kalau tak CMG.
Untuk kelainan rasa coklat emulco saya ganti dengan capuccino emulco.Dan untuk topping saya letak sos kastad capuccino.




Resepi :

Bahan-Bahannya :-)
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco (saya letak emulco capuccino)

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  3. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..

Untuk topping
  1. 2 cawan susu segar 
  2. 2 s\b tepung kastad
  3. 4 s\b gula pasir 
  4. 1 s\b emulco capuccino.
Cara:
          Satukan semua bahan diatas,masak dengan api perlahan hingga pekat dan berkilat.Kemudian salutkan  kek tadi dengan soso kastad capuccino.

No comments:

Post a Comment