Terima kasih pada anda yg sudi....

Sunday, October 17, 2010

Udang masak merah

Keja aku ari minggu dok dapur je godek2 mana yang ada.Masak apa yang anak -anak hendak makan.Udang masak merah ni anak aku yang bongsu nak makan .Bby ni pantang tengok udang memang kesukaan dia seafood ni.Kesian pula adik dan kakak seafood ni mereka berdua alahan...Nanti umie masak menu lain  untuk kakan n adik ye....

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 500g - Udang  (  udang jenis lain pun boleh )
  • Sos cili dan Sos tomato
  • 4 - 5 ulas bawang merah dan bawang putih ( di tumbuk halus )
  • 1 inci halia & 1 batang serai ( dihiris & di tumbuk halus )
  • gula, garam dan aji ( secukup rasa )
  • 5 sudu besar cili kering yang dah diblender( sukatan terpulang pada individu utk kuahnya)
  • 3 biji tomato ( dipotong empat )
  • sedikit air untuk memasakkan udang

Cara-cara

  1. Panaskan minyakdan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi. 
  2. Masukkan cili kering yang dikisar tadi tumis hingga pecah minyak.
  3. Kemudiah masukkan sos cili dan  sos tomato.
  4. Lepas itu masukkan udang galah tadi dan gaul sebati.
  5. Bila sudah sebati masukkan  gula, garam, ajinomoto, tomato dan air, biarkan memdidih.
  6. Bila kuahnya sudah nampak pekat bolehlah diangkat 
  7. Boleh dihidangkan bersama dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment