Terima kasih pada anda yg sudi....

Monday, July 12, 2010

apam soda

Terubat juga la hati yang sakit tengok kuih talam macam tu...apam soda pula jadi mengebu-gebu

resepinye saya ambil dari blog mak lang azie

bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 cawan gula pasir
1 cawan ice- cream soda
1 sudu esen rose
1 sudu teh baking powder
1 sudu ovalette

cara:
1.pukul telur ,gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
2.masukkan tepung + baking powder, berselang seli dengan ice-cream soda
3.pukul hingga sebati + esen rose dan boleh la masukkan dalam acuan
4.asingkan sikit adunan untuk buat corak2 kat atas permukaan apam tadi
5..kukus 10-12 minit api kuat.
selamat mencuba

4 comments:

  1. menggunakan acuan apa? kalau kita menggunakan paper cup cake yang besar atau yang kecil dan kalau menggunakan acuan muffin tin boleh tak?

    Harap dapat penjelasan.

    Salam.

    ReplyDelete
  2. salam...rossie's sorry lambat reply.saya pakai paper cup yang saiz m ,dan masukkan dalam bekas plastik yang saiz sama dengan acuan maffin.

    ReplyDelete
  3. kakak, macamane nak buat corak2 tu?

    ReplyDelete
  4. bez nyer,,sye tngn ambk resepi akak nie ha...

    ReplyDelete

14 mei.... hari indah buat aku sebagai ibu.

Tarikh 14 mei setiap tahun datang dan berlalu silih berganti Aku bahagia .... Penuh dengan memori indah.... 3 puteri kesayangan pinjama...