Terima kasih pada anda yg sudi....

Wednesday, October 6, 2010

Kari Udang

Semalam saya buatkan kari udang untuk baby.Dua,tiga hari ni dia asyik nak makan udang je.Dalam keluarga kami hanya baby dan saya sahaja tak alahan seafood.Anak -anak yang lain kalau tersilap makan seafood habisla....kehospital la...jawabnyee

 

Resepi

  • 1/2 kg udang (15 ekor)
  • 1/2 biji kelapa ambil santan.(3cwn santan)
  • 1 paket serbuk kari udang
  • Kentang 2 biji.(saya tak letak...masa buat hari hari tu stok kentang dah habis)
  • 2 ulas bwg putih*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 inci halia*(tumbuk)
  • 2 s/b cili boh / cili kering (diblender)
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis 
  • garam, gula.serbuk perasa.
Cara -caranya.
  1. Tumis bahan kisar, daun kari,bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau dan kekuningan. masukkan cili boh dan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu.kacau sehingga pecah minyak/rempah betul2 masak, garing.
  2. Masukkan santan dan ubi kentang
  3. Apabila ubi dah hampir empuk, boleh masukkan udang, serta bahan perasa.sesuaikan rasa. tutup api,boleh dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment