Terima kasih pada anda yg sudi....

Sunday, June 20, 2010

Roti lagi....


Semalam buat roti lagi.anak-anak suka makan .Dah lama juga tak beli lagi roti kat kedai tu...lama -lama tokeh kilang roti tu boleh tutup kilang la kalau kita pakat2 buat roti sendiri....resepi ? seperti biasa la ...malas nak taip link je di SINI

Saturday, June 19, 2010

Puteri jadian....

Tiga dara ni berangan nak jadi puteri.....macam dalam cerita barbie....hihhihih boleh la...

Apam Coklat

Semalam saya cuba membuat apam coklat resepi dari Alma kat Myresepi.Inilah hasilnya... 

Resepinya:

1     cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1 biji telur
1 atau 2 sudu besar serbuk koko

cara- caranya
*   Panaskan pengukus yang berisi air hingga mendidih
*   Mix semua bahan2 menggunakan mixes atau nak lebih mudah guna blender
*   Masukkan dala acuan lompang dan kukus hingga masak.10 - 15 minit.( saya pakai acuan tat yang kecil  
     dapat dalam 25 hingga 30 biji.

sardin roll

kuih ni sesuai untuk sarapan atau minum petang
resepinya:

untuk kulit:

1/2 kg tepung gandum
1 sudu besar majrin 
1/2 cawan minyak masak
sedikit garam 
air secukupnya

cara2nya
panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas.masukkan kedalam tepung gandum tadi digaul rata.masukkan majrin digaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.(hati2 ye dengan minyak panas tu),kemudian masukkan air sedikit - sedikit uli keras(maksud uli keras ni...doh yang kita uli tu tak lembik sbb bila kita biarkan dalam setengah jam doh tersebut akan lembut.)

untuk inti
1 tin besar sardin 
6 ekor isi ikan sardin.
bawang untuk tumis
serbuk kari
cili kering(yang di blender)
garam dan serbuk perasa

cara2nya 
tumis bawang dan cili kering sehingga naik bau.masukkan bawang kacau hingga layu,masukkan sardin dan isi ikan sardin,serbuk kari dan masukkan garam serta serbuk perasa.masak sehingga kering.

selamat mencuba.....

Tuesday, June 15, 2010

Marsya Maisarah

baru belajar bertudung..ala comel-comel.....

untuk makan2

cupcake ni di oder oleh fiza buat kali ke 3....hanya untuk makan - makan .selamat menjamu selera....tq fiza.

untuk Diya..selamat pengantin baru...

kek chocolate moist ni saya buat untuk adik ipar....selamat pengantin baru....semoga berkekalan hingga ke anak cucu...

Wednesday, June 9, 2010

Strawberry Finger Bun


Semalam teruja tengok blog kak umie roti BLUEBERRY fINGER BUN. Blueberry saya gantikan dengan strawberry...semua roti gebu2.Teringin pula tekak nak menikmati kegebuan roti.Guna water rouk.Pertama kali guna bahan tersebut...menjadi juga .bertambah gebu lagi.Sape 2 nak cuba boleh la ke blog homesweethome



Saturday, June 5, 2010

cerita pasal pinggan


Kecoh pasal pinggan lama.Saya ada juga.cuma satu ni je.Kepunyaan arwah nenek...dari zaman nenek hingga sekarang mungkin dalam 50 tahun .kira antik la ye.saya tak punya koleksi...tak boleh nak lawan CMG.n kak Ina...

Friday, June 4, 2010

oder...oder..

Semua jenis kuih ni...biasanya di oder oleh Kak Aisyah setiap hari untuk jualan di restorannya.Minggu depan oder dari Kak Aisyah bertambah lagi..Alhamdulilah...makin sibuk la saya kat dapur .kak aisyah terima kasih banyak-banyak ...

sosej

roti sosej versi goreng cicah gan sambal tumis.....sedappp..

14 mei.... hari indah buat aku sebagai ibu.

Tarikh 14 mei setiap tahun datang dan berlalu silih berganti Aku bahagia .... Penuh dengan memori indah.... 3 puteri kesayangan pinjama...