Salam semua...Harap hari-hari yang dilalui penuh keberkatan.....
Hari ni saya buatkan kek span karamel , tengok kawan- kawan kat my resepi teruja juga nak mencubanya.Resepi yang asal saya olahkan letak kek span untuk lebih lembut dan sedap tekak menelannya.Ini lah hasilnya kek span karamel saya .Jom kita tengok resepinya....
Bahan-bahan ( loyang saiz 8' )
bahan gula hangus.
- 5 sudu gula
- 1 sudu air
- 400 ml susu cair
- 5 sudu besar gula
- 4 bijik telur
- 1 sudu esen vanilla
- 125 gm tepung kek
- 15 gm ovalette
- 125 gm gula kastor
- 5 biji telur B
- 75 gm minyak masak
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna merah dan Kuning
Cara-cara
cara untuk buat gula hangus
- Gula dan air masak hingga cair kekuningan/perang..dah cair tuang terus ke loyang dan biarkan
cara buat untuk puding
- panaskan susu dan gula hingga gula cair... pukul telur dan esen vanila.
- kemudian masukan susu panas tu perlahan2 dan kacau jangan sampai berbuih.
- Sebatikan kemudian tuang atas karamel tadi…(se eloknya ditapis untuk membuang saki baki telur yang tak sebati)
cara untuk buat kek
- Campurkan semua bahan -bahan kek dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 hinggan 15 minit atau sehingga gebu.
- Kemudian boleh la masukkan bahan kek kedalam loyang yang ada puding tadi .
- adunan kek ni akan terapung, bakar secara double boil..selama 45 minit atau sehingga kek masak..sejukkan dlm peti sejuk
Salam..wah sedap nye tgk kek span karamel nih..eina nak tya sikit...puding tu harus dikukus dulu ke...ke bakar sekali je ngan adunan kek tuh?rasa cam nak try buat je...
ReplyDeletesalam eina...bakar sekali puding dengan kek tu..selamat mencuba ...memang sedap.
ReplyDeletesalam..awak guna tepung brand apa?
ReplyDelete