Biskut Cornflakes ni projek kukis saya hari Jumaat yang lepas.Resepi saya ambil dari dapur Kak Ummi tapi ada bahan yang tak sama sebab anak saya tak berapa gemar....jom kita lihat apa perubahannya...
(maaf Kak Ummi saya dah ubah resepinya ye...)
Bahan:-
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
2/3 cawan kismis hitam (saya ganti dengan chipsmall)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1/4 tepung jagung (tambahan saya)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pukul lagi. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.
walaupun ada perubahan sedikit pada kukis ni,rasanya tidak mengecewakan...
bestnya biskut cornflake...anak2 sya pun suka makan.. :-)
ReplyDeletecuba la SyaMila .rangup,rasa juga coklatnye...
ReplyDelete