Resepi ni memang saya pergi berguru dengan Chef Noraini hampir setahun yang lepas.Hari ini baru berkesempatan untuk mencubanya.. .eemmm boleh tahan juga sedap nye...cubalah tak rugi.....
Resepi kek pandan layer
1 biji kek span berukuran 8 inci
bahan (A )
180 gm gula kastor
500 ml air pandan
1 sudu makan serbuk agar segera
bahan (B)
400ml santan pekat (kalau pakai yang dalam kotak tu 200ml + air 200ml)
85 gm tepung Hoen Kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau epal
secubit garam
untuk hiasan : 1 cawan kelapa kering
cara membuatnya
* kek span di hiris kepada 2 bahagian .ketepikan
* Untuk membuat kastad pandan,campurkan bahan (A) dalam periuk.Masak atas api sederhana
hingga mendidih.Kacau hingga gula hancur
* Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.Masukkan adunan ini kedalam bahan (A)
* Kacau atas api sederhan hingga pekat dan mendidih.
* Sediakan acuan bulat berukura 8 inci jenis loose tin atau springform tin
* letakkan 1 lapisan kek span dalam acuan .tuangkan 1/3 adunan kastad pandan keatasnya hingga
menutupi lubang di sekelilingnya
* Letakkan lapisan kedua dan tuangkan lagi kastad pandan.
* Hentakkan acuan 3 kali keatas meja agar kastad padat dibahagian bawahnya.biarka kek sejuk
baru dimasukkan dalam peti sejuk.
* Keluarkan kek yang telah sejuk daripada acuan
* Salut dengan kelapa kering hias mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment