Recent Posts

Saturday, May 15, 2010

Mayat Hitam Jadi Putih Selepas Diwudukkan

Mayat Hitam Jadi Putih Selepas Diwudukkan

Diceritakan oleh : Ustaz Haron Ibrahim


TELAH banyak cerita dan kisah yang kita dengar atau baca mengenai kejadian mayat-mayat yang diaibkan Allah. Kisah dan kejadian-kejadian itu memang menakutkan, tapi yang lebih penting bagi saya ialah kita sebagai hamba-Nya hendaklah insaf dan membersihkan diri kita supaya kita juga nanti tidak akan diaibkan sedemikian rupa.

Sepanjang lebih 15 tahun menguruskan jenazah, memang banyak pengalaman pelik yang telah saya lalui.Kisah yang ingin saya ceritakan kali ini ialah mengenai jenazah yang mendapat kemuliaan daripada Allah. Saya percaya, kisah ini dapat dijadikan pedoman supaya kita
sentiasa memilih jalan hidup yang lurus dan diredai Allah.

Kalau tidak silap saya, kisah ini berlaku dalam 12 tahun yang lalu. Ketika itu saya baru dua tiga tahun bekerja dengan Pejabat Agama Islam Klang. Yang menimbulkan keinsafan ialah apabila Allahyarham itu saya wudukkan saja, kulitnya yang hitam tiba-tiba bertukar menjadi putih kemerah-merahan. Wajahnya pula perlahan-lahan bertukar seperi sedang tersenyum. Sangat tampan, berbeza dengan raut wajahnya semasa hidup.

Mayat tanpa waris ini saya uruskan di Hospital Klang dan umurnya dalam lingkungan 60-an.
Yalah...orang dah tua, wajahnya orang kata tak tampan berbanding orang muda. Tambahan pula Allahyarham ini seorang mualaf telah meninggal dunia beberapa tahun lalu.

Semasa memandikannya, tak ternampak perubahan apa-apa. Tidak ada yang ganjil berlaku. Tapi yang luar biasanya, apabila kena saja wuduk, dengan takdir Allah kulitnya yang hitam dengan tidak semena-mena berubah warna menjadi kemerah-merahan. Wajahnya yang kita kata tak lawa tiba-tiba pula menjadi tampan, dan yang menginsafkan saya, mukanya dalam keadaan tersenyum. Cukup tampan, manis dan menyejukkan mata. Bukan saya sahaja, malah arwah Anjang Aki yang sudah banyak pengalaman menguruskan jenazah juga terperanjat dengan kejadian itu.

"Haron! Haron," tiba-tiba Anjang Aki memanggil saya. "Mayat ini cantiklah. Mari, Mari cepat tengok," katanya lagi sambil menyuruh saya memandang ke arah jenazah yang
sedang kami uruskan itu.

Tanpa berlengah saya terus pandang wajah Allahyarham. Allah Maha Besar... betul apa yang dicakapkan oleh Anjang Aki itu. Waktu itu kami menyaksikan kebesaran Allah dan kemuliaan yang diberikan-Nya kepada hamba-Nya yang soleh.

Mulanya memang kami tak sangka akan berlaku kejadian ini sebab semasa jenazah itu dimandikan tak ada perubahan berlaku. Tapi apabila saya mula wudukkan saja, bermula di bahagian muka, kulitnya yang hitam tiba-iba beransur-ansur jadi putih. Lebih menakjubkan, lepas itu kami saksikan macam darah dimasukkan ke dalam badannya. Dimulai dengan bahagian muka. Mula-mula sikit, tapi makin lama makin banyak. Darah itu kemudiannya turun perlahan-lahan sampai ke hujung kaki. Selain keanehan itu, tidak ada keanehan lain yang berlaku. Badannya sejuk macam mayat biasa.

Bagi saya, kejadian tersebut menyerlahkan betapa Allah amat menyayangi hamba-Nya yang soleh. Balasan baik itu diberi dan ditunjukkan-Nya di dunia lagi.

Allahyarham ini memang saya kenal. Dia penduduk tetap Klang dan seorang yang sangat baik. Allahyarham selalu berulang-alik ke Masjid Sultan Sulaiman, Klang. Saya memang cam Allahyarham sebab sebelum itu saya dapat tahu dia meninggal dunia. Tambahan pula kaki
kanannya cacat dari pahanya seperti melekat.

Apa yang mengagumkan kami ialah Allahyarham ini walaupun miskin, fakir, tapi dia tak pernah meminta-minta. Hidupnya ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kerjanya ialah menjual ubat-ubatan tradisional dari satu tempat ke satu tempat.

Walaupun pendapatannya sedikit, tapi dia cuma terima wang harga ubatnya saja. Kalau orang beri dia lebih, sebagai sedekah, dia tak ambil. Dia akan pulangkan balik wang itu kerana prinsip hidupnya ialah dia tidak mahu orang bersimpati dengan dirinya. Dia mahu berdikari walau macam mana sulit sekalipun.

Saya juga diberitahu, apabila Allahyarham membeli roti, selalunya dia akan beli dua ketul. Sebagai contoh, kalau roti itu harganya 50 sen seketul, dia akan beli dua ketul. Seketul dia makan dan seketul lagi dia beri pada budak yang tolong membelikan roti itu.

Selain itu, Allahyarham cuma ada sepasang pakaian saja dan sehelai tuala. Apabila dia hendak mandi, pakaian yang kotor itu dia basuh. Selepas mandi pakaian itu dijemur dan dia pakai tuala. Apabila pakaiannya sudah kering, baru dia pakai semula pakaian tadi. Tuala itu dia jemur semula supaya boleh dipakai balik.

Satu lagi, Allahyarham tidak mempunyai isteri dan anak. Selain itu dia suka berhijrah dari masjid ke masjid kerana tidak mempunyai rumah sendiri. Kalau Allahyarham hendak beli rumah memang tak mampu sebab dia tak ada wang. Tapi Allahyarham ini bukan orang yang suka meminta-minta. Walaupun dia layak untuk mendapat bantuan daripada Majlis Agama Islam
Selangor, tapi dia tak mahu memohon.

Begitulah kemuliaan yang Allah berikan kepada orang yang soleh dan zuhud. Bagi saya yang mengenali Allahyarham, memang layaklah dia mendapat kemuliaan sedemikian rupa.
Sumber: Mastika

 

No comments:

Post a Comment