Sunday, May 15, 2011
Pizza tuna
Assalamualaikum semua ,hari minggu saya saya tak kemana -mana ...rasa badan pun tak berapa nak sihat ,kekadang situasi cuaca membuatkan saya kurang selesa dan senang diserang asma.tapi apa pun dalam apa jua situasi dapur mesti berasap atas permintaan anak -anak...untuk hari minggu ni saya buatkan anak-anak pizza tuna. untuk doh saya ambil dari dapur CMG.
resepinya
BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
manakala untuk isi saya taburkan sosej dan tuna dalam tin.ok siap untuk berjamu selera....
Saturday, May 14, 2011
Bertambah lagi satu angka.....
![]() |
bertambah lagi satu angka .Alhamdulilah dalam meniti masa ,kesibukan menguruskan keluarga saya bersyukur diberi kesihatan untuk menikmati segala KURNIAANYA dengan penuh kesyukuran....
Tanpa kek ,tanpa makan2 untuk meraikanya tapi saya suka sangat dengan hadiah ini dari my hubby menunggu masa untuk mengambilnya . Terima kasih Abang ...saya rasa teruja sangat untuk menunggu harinya....
Tuesday, May 3, 2011
Makan malam gan waffle
Malam... ni malas betul nak masak.Makan je waffle gan anak -anak .Resepi amat senang ambik kat my resepi...masa panas -panas terasa kerangupannye....
Bahan-bahan
- 2 biji Telur
- 3/4 cwn Susu segar
- 2 tbsp Minyak sayur
- 1 cwn Tepung
- 1 1/2 tsp Baking powder
- 1 1/2 tsp Gula
- 1/2 tsp Garam
Cara-cara
- Panaskan electric waffle maker.
- Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campurkan susu & kesemua bahan2 lain. Campurkan sehingga sebati.
- Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
- Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, icrecream atau jem.
Thursday, April 28, 2011
Simple salat....
Bahan-bahan untuk Salad
Pelbagai jenis daun salat
1/2 cwn mayonis
buah tomato
2 cmb jus lemon/limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
Pelbagai jenis daun salat
1/2 cwn mayonis
buah tomato
2 cmb jus lemon/limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
- Pilih daun salat yang segar. beli yang dah pek kat pasar raya pun boleh juga.Pilih daun salat pelbagai warna supaya hidangan lebih cantik. tambah buah tomata atau lobak supaya nampak lagi menarik.
- Potong semua daun salat buah tomato potong dadu.
- Larutkan garam dan gula dalam jus lemon/limau kasturi.
- Campurkan mayonis ke dalam jus tadi dan gaul rata menjadi salad dressing.
- Daun salat dibilas dengan air bersih dan digaulkan dengan salad dressing secukupnya.
- Simpan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup sehingga dihidangkan.
Wednesday, April 27, 2011
Kuih gulung dan sardin roll
Thursday, April 21, 2011
Hari ke -2 oder dari jusco Midvelley
Hari ini merupakan hari kedua oder dari Jusco Midvelly.
Terima kasih untuk kak mimi kerana promotkan kuih saya pada majikan nya.
30 potong kuih lapis
100 biji karipap
25 biji sardin roll
20 biji donat
25 biji apam ayu
Wednesday, April 20, 2011
Oder dari Jusco Midvelly K.L

Alhamdulilah hari ini oder last minit untuk staff kantin Jasco midvelly.. 200 biji untuk lima jenis kuih..
25 biji kuih puteri ayu
25 biji mini sesej roll
25 bji pau goreng sambal
25 biji donat
100 biji karipap pusing inti kentang
Tuesday, April 19, 2011
Oder dari Masjid Kelana Jaya
Assalamualaikum... alhamdulilah pagi tadi sempat juga saya siapkan oder dari Masjid Kelana Jaya.
Terima Kasih ...harap berpuas hati
80 biji karipap pusing kentang
80 biji apam puteri ayu
Terima Kasih ...harap berpuas hati
80 biji karipap pusing kentang
80 biji apam puteri ayu
Sunday, April 17, 2011
Swiss roll kalbu....
Assalamualaikum semua.....dalam dok selongkar dapur CMG aku terliur sangat tengok macam -macam swiss roll dia...aku memang tergoda ,bulan lepas aku dah cuba tapi tak menjadi....aku cuba lagi dan alhamdulilah kali ini puas hati...menjadi!
![]() |
Terima kasih CMG jom kita tengok resepi mudah CMG .C n P je malas nak taip malam2 nih...(malam 2 buat swiss roll nak buat sarapan pagi esok )
BAHAN-BAHANNYA :-)
70 gram tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
60 gram gula halus
60 ml minyak jagung (mat guna minyak canola)
2 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
Sedikit pewarna hijau muda (aku letak warna merah)
Seri kaya secukupnya (aku letak chocolate dan blueberry)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan loyang swiss roll berukuran 9 inci x 9 inci, alas dengan kertas minyak, sapu sedikit mentega pada kertas minyak tadi. Ketepikan.
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali, minyak, jem blueberry dan pewarna. Putar dengan kelajuan perlahan hingga semua sebati, kemudian tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga kembang dan pekat.
- Tuang minyak dan gaul rata gunakan spatula. Asingkan 3 camca besar adunan tadi dan selebihnya tuang dalam loyang dan ratakan. Campur warna hujau muda tadi dalam adunan yang diasingkan, kacau rata dan masukkan dalam plastik bersih. Gunting bucu plastik dan paipkan secara melintang atas adunan dalam loyang tadi. Kemudian paipkan melintang tapi kali ini melawan arah dan mendapat corak kotak-kotak.
- Bakar 18 - 20 minit. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk sedikit (dalam 2 minit macam tu). Terbalikkan atas plastik cling yang telah dibentang. Buang kertas lapik atas kek dan sapu dengan seri kaya rata2 dan nipis. Gulung kemas dan biar sekejap. Boleh dipotong untuk dimakan...
Udang masak pedas
Menu tengahari semalam...kat umah aku ni yang tak alahan seafood aku gan bby je...anak- anak yang lain memandang saja tu ...kekadang sebab masalah ni aku kesian...masak sefood ni kekadang je lah....kita makan..anak-anak memandang ,tak sampai hati betul kan...
Resepinya.
1 kg udang
4 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (di hiris)
240 gm cili kisar
1 labu bawang besar
1/2 biji tomato (untuk hiasan)
garam da gula secukup rasa
cara -caranya
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan
- masukkan cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak
- masukkan udang
- perasakan dengan garam dan gula.
Friday, April 15, 2011
Kuih - Muih frozen oder dari cikgu -cikgu MGS1
Setiap hari Jumaat saya akan siapkan kuih muih frozen untuk cikgu -cikgu kat Mgs 1.Mereka Semua ni pelanggan tetap saya dalam bab kuih -muih .Terima kasih ya cikgu semua.
Assalamualaikum....
bersemak -semak rumah aku nih.......
Subscribe to:
Posts (Atom)