Nampak cantik dimata sedap ditekak ....cubalah...
Resepinya.....
Lapisan Bawah:
- 1 1/2 cawan pulut
- 1 1/2 cawan santan cair (saya letak 1 cwn je..bergantung pada jenis pulut)
- 1/2 cawan sago halus putih (direndam dengan pewarna merah dan toskan...
- sedikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak...dlm 30 minit.
- Setelah masak, angkat ,gaul pulut dengan sago tadi dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- **Sapu plastik dngn sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 4 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur.(kalau tak suka telur tak perlu pun boleh)
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- masukkan pewarna kuning kacau atas dapur sehingga naik wap.
- tuang atas pulut tadi dan kukus selama 35 minit @hingga masak
- Kuih hendaklah betul2 sejuk, barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik.
- Sejukkan dan bolehlah dipotong.
No comments:
Post a Comment