Terima kasih pada anda yg sudi....

Saturday, February 25, 2012

Birthday Hafizah 17/2/2012


Terima Kasih....

Kelas Chocolate di Flat Kampung Kerinchi...


Kelas chocolate ni diadakan pada 12/2/2012,ni kiraa edisi lambat update komputer kat umah di dah berminggu buat hal...maka tunggu lah my 'sayangku' baiki ....apa-apapun dalam kelas ni cukup enjoy dan happy semua peserta boleh merasa dan mencuba walau dibuat secara demo....

Hasilnya.....

Time makan....Puteri Umno bahagian Kampung Kerinchi  belanja sedappppp

cun...

Tuesday, February 7, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum.....sejuk sekejap KL hujan baru berhenti....nyaman udara petang2 begini...Sebenarnya hajat dihati nak buat kek karemel teringin sangat nak makan sebab terliur tengok kekawan fb dok buat.Bila tanya anak -anak diorang nih teringin pulak nak makan cheses cake.... sebagai ibu mithali (perasan jap....) aku buat la utk anak -anak kesayangan semua.....
resepi ambik kat kongsi resepi

Sunday, February 5, 2012

Apam senyum....

 Assalamualaikum dan salam maulidulrasul semua pengunjung blogku....alkisah pagi ni....Dulu -dulu Nur selalu buat apam ni,namanye apam soda,tak de jadi senyum begini rupa....bila dah mengenali kak zu dok tengok dia punya apam soda dah bertukar jadi apam senyum dan macam- macam nama lagi boleh panggil dan pelbagai rasa boleh di buat.Berpandukan resepi apam kak zu ,akhirnye menjadi jugak ...resepi tak beza cuma kena kurangkan satu bahan......
Resepinye....

Bahan-bahan

230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla

250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan  sikit je )

care2

pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang...masukkan esen vanilla.
pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.

bhgikan kepade beberape bhgian..letak warne dan paste yng disukai

kukus selame 7 hingge 10 mnit.




Wednesday, February 1, 2012

Bertuahnye kita sebagai...wanita......


6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Allah.....jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh
kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.......

14 mei.... hari indah buat aku sebagai ibu.

Tarikh 14 mei setiap tahun datang dan berlalu silih berganti Aku bahagia .... Penuh dengan memori indah.... 3 puteri kesayangan pinjama...