Recent Posts

Friday, August 5, 2011

Talam keladi....

Semalam saya buat talam keladi...dulu -dulu dok pakai sukat timbang..kekadang timbang ni ada buat hal juga. Last2 saya pakai sukat cawan...setiap rumah mesti ada cawan...dan sukatan tak berubah dan senang...jom kita tengok resepi

 Lapisan bawah
Bahan -bahan
  (A)  2 1/4 cawan tepung beras
         1/4 cawan tepung ubi
         300 ml santan pekat    (saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan)
         700 ml air                       campuran diantara santan pekat dan air

(B)  1 1/2 cawan keladi (buang kulit basuh ,kukus dan toskan)
                                     * supaya keladi tidak lebam semasa rebus
                                         masukkan sedikit garam.
 Cara-cara :
  1.  Bancuh semua bahan A sehingga sebati
  2. Masukkan kedalam periuk.Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B
  3. Kacau sekejap ,dan masukkan kedalam loyang 10x10
  4. Kukus selama 25 minit.
Lapisan atas
Bahan -bahan:
       1 1/4 cawan tepung gandum
       1 cawan gula pasir
       1 biji telur
       250ml santan pekat ( saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan...)
       500 ml santan cair      campuran diantara santan pekat dan air.
       sedikit warna purple

 Cara-cara:
  1. Bancuh semua bahan diatas,tapis kedalam periuk.
  2. Masak hingga naik wap.Tuang keatas lapisan bawah (jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu )
  3. Kukus selama 30 minit...
SELAMAT MENCUBA...
   

Thursday, August 4, 2011

Talam Pacar Johor

Assalamualaikum semua.....dan selamat berpuasa.....hari ni merupakan hari ke 4 ummat islam berpuasa,dan hari ni saya punya sedikit masa untuk edit blog dan letak N3 terbaru.Kepada pengunjung blog saya..kemaafan di pinta , kesibukkan tahap tegar.....hihihi. Hari ini saya nak berkongsi resepi TALAM PACAR JOHOR  yang telah saya ubah suai...dari resepi asal.kiranya sesuai dengan tekak saya ... nak cuba silakan.....
Lapisan bawah
bahan -bahan
     (A) * 3/4 cawan tepung cha-cha (rebus dan toskan)

     (B) * 2 cawan tepung beras
           * 1 sudu besar tepung hoen kwee putih
           * 1/2 cawan gula pasir
           * sedikit garam
           * 3 cawan santan sederhana pekat (250 ml santan pekat + 450 ml air )
Cara-cara:
  1. bahan no.1 direbus dan ditoskan.
  2. bancuh bahan (B) hingga naik wap, dan masukkan cha -cha gaul rata

  3. tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit .(sehingga masak)
Lapisan atas
Bahan -bahan:
(A) 1 1/2 cawan gula melaka
       1/4 cawan gula pasir
       2 cawan air ( 500 ml air)

(B) 1 cawan tepung gandum
      1 biji telur
      1 cawan santan pekat(250 ml santan pekat)
       sedikit garam

Cara-cara:
  • Masak bahan (A) sekejap sehinggagula larut
  • Satukan bahan-bahan (B) kacau hingga rata.
  • Masukkan bahan (A) kedalam bahan (B) dan tapis
  • Kacau rata sehingga naik wap
  • Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
 >> guna loyang 10x10

    
Selamat mencuba .....